Optimistene bygger fellesskap og fremtiden

I flere år har vi deltatt på Arendalsuka, en unik norsk arena der politikere, næringslivet, organisasjoner, akademia og folk flest kan delta gratis på samtaler om samfunnet. Åpningsarrangementet i Arendal rådhus samler flere hundre til taler som inspirerer, men det er når man går ned til Pollen, møter på en partileder i kaffekøen, eller deltar på en mindre middag på en båt eller en lunsj i det gamle Rådhuset at ideer blir til prosjekter. 

Gitt Covid-19 ventet jeg spent på avgjørelsen til Arendalsuka, men som de andre demokratifestivalene (Folkemødet i Danmark, Almedalsveckan i Sverige, Soumiareena i Finland og Lysa på Island) så avlyste Arendalsuka. Hva skjer når møteplassen for de demokratiske samtalene forsvinner når vi trenger dem mest? Hvorfor tok ikke Arendalsuka muligheten til å bli en nasjonal og digital møteplass der deltagelse ikke avgjøres av reisekostnader, bomuligheter og nettverk? 

Istedenfor å avlyse Katapult Future Fest i mai, en årlig samling av internasjonale investorer og grundere, organiserte de raskt istedenfor Katapult Cloud på Hopin. I flere uker før den hel-digitale festivalen inviterte de nettverket sitt til ukentlige samtaler på Google Hangouts og daglige samtaler over WhatsApp og Facebook. Istedenfor å gå stille i døren og avlyse, økte de frekvensen på samtalene, flyttet den over på nye kanaler og gikk fra å bygge et nettverk til å bygge et fellesskap. 19. mai organiserte de Katapult Cloud med billigere billetter og nærmere 700 personer deltok. Hopin muliggjorde både taler, uformelle samtaler over et måltid eller en drink på slutten av dagen der du kunne snakke med alle deltagerne. 

Mange var allerede godt i gang med planleggingen av årets Arendalsuke og har flyttet sine arrangementer til både mindre fysiske og heldigitale samlinger. UN Global Compact har samlet hele oversikten over alle arrangementene. Her er det en mulighet for organisasjoner og bedrifter fra Lindesnes til Nordkapp, Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger til å også sette opp digitale arrangementer og nasjonale fellesskap som en del av den nye møteplassen i august.