Syv lesetips til høsten


19.09.2018

Århundrets sommer er lagt bak oss og høstvinden har sneket seg innpå. Høstløv, peis, pledd og kakao står for tur. Vi har samlet våre anbefalinger for å imøtekomme mørketiden med ny kunnskap og inspirasjon.


Jordan Peterson –
12 Rules for Life: An Antidote to Chaos

Dette er en helt ny type selvhjelpsbok. Boken inneholder abstrakte etiske prinsipper om livet basert på blant annet biologi, religion og vitenskapelig forskning. Forfatter og psykolog Jordan Peterson gir deg 12 dypsindige og praktiske regler for hvordan man lever et meningsfylt liv og åpner opp for selvrefleksjon og masse lærdom. Hvordan er hummer et eksempel på at god kroppsholdning er nøkkelen til suksess?

Anbefalt av Tuva

Michael J. Sandel – Justice: What’s The Right Thing To Do?

I Justice gir Harvard professor Michael Sandel en oversikt over innflytelsesrike filosofiske teorier gjennom ulike tilnærminger til noen av samfunnets største debatter. Hvor går grensen mellom individuell frihet og statlig innblanding, er affirmative action diskriminerende, og hvordan skal vi som et samfunn sette verdi på ting? Enda viktigere leder han en diskusjon på hva rettferdighet er – skal man basere man det på frihet, nytte, eller dyd? Som en anmelder sa, Sandel tilbyr intet mindre enn en omformulering av statsborgerskap.

Anbefalt av Kasper

Hans Rosling – Factfulness

Ekstremisme, krig, klimaendringer, og økonomisk uro. Med alt det negative som foregår virker det ofte som vi har det verre enn før, selv om det egentlig er helt omvendt. I Factfulness gir den tidligere svenske statistikeren Hans Rosling en oppløftende påminnelse på alt det gode som skjer i verden. Gjennom enkle fakta presenterer han en mer realistisk oversikt av verdensbilde, samt alt arbeid som gjenstår, og er fylt med den uskyldige humoren som fikk millioner, meg selv inkludert, til å beundre han.

Anbefalt av Kasper

 

Matthew Walker – Why We Sleep

Professor og hjerneforsker Matthew Walker kaller søvnmangel for den største offentlige helsebekymringen i moderne samfunn. Basert på en 20-år-lang karriere innen søvnforskning tilbyr Walker et omfattende argument for hvorfor vi som et samfunn bør revurdere måten vi ser på søvn, og er fylt med vitenskapelig data på hva søvn er, hva det gir, og hva som skjer med kroppen og sinnet når vi går glipp av det. Why We Sleep er like lærerik som den er oppsiktsvekkende, og jeg tror mange kan ha stor nytte av å lese den.

Anbefalt av Kasper og Ingrid

 

Albert Camus – The Plague

Når en pest tærer seg gjennom Oran i Algerie går befolkningen amok. Regjeringen avsperrer byen av frykt for spredning, og med begrensede ressurser leder Dr. Rieux innsatsen for å behandle de syke og begrense pestens vrede. Heltemot vs. egoisme, absurdisme, og meningen med livet i det man er omringet av død er alle temaer Camus mesterlig får gjennom når folket må bestemme seg for hvordan de skal møte den tilsynelatende umenneskelige ondskapen. Publisert i 1947 blir La Peste ofte tolket metaforisk mot Nazi-okkupasjonen av Frankrike, og var et sentralt verk når Camus mottok Nobelprisen i litteratur i 1957.

Anbefalt av Kasper

 

Christo Brand – Mandela: My Prisoner, My Friend

Vi i Leidar hadde privilegiet av å motta Christo Brand, fangevokteren på Robben Island samt nær venn av Nelson Mandela, når han var på besøk i Oslo. Boken forteller historien om en ung fangevokter som ble instruert til å overvåke noen av landets ‘verste kriminelle’, men fant seg isteden dypt inspirert at Mandela og de andre ANC-medlemmenes livslange kamp for frihet, anstendighet, og felles humanitet. Boken er en fin fortelling om vennskap og optimisme i møte med konstant motgang, og gir oss en påminnelse på en av de mange vanskelige kampene som har måtte blitt kjempet gjennom historien.

Anbefalt av Kasper og Ingrid

 

Walter Kiechel IIIThe Lords of Strategy

Den tidligere redaktøren til Fortune magazine og direktøren til Harvard Business Review beskriver hvordan strategi utviklet seg som et konsept til et forretningsområde fra 1960. Ved å se på ulike rammeverk, rådgivningsselskap som McKinsey, Boston Consulting Group, og store bedrifter illustrer han ulike modeller som fungerte og fungerer i dag.

 

Anbefalt av Ingrid