Lavutslippssamfunnet 2050

Futuristisk film for Miljødirektoratet

Miljødirektoratet ønsket en film som viser hva som må til for at Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Hovedbudskapet var at klimagassutslippene må ned fra 10 tonn CO2 per nordmann i året, til 1-2 tonn innen 2050. Det vil være krevende og mye må bli annerledes, derfor skulle filmen vise inspirerende og innovative løsninger i forskjellige samfunnssektorer. For eksempel utslippsfrie og selvkjørende biler som lades på veien og aldri står stille fordi vi deler på bilene, bygg som leverer strøm tilbake til strømnettet og pakker som leveres til avsidesliggende strøk med droner.

Film
Utfordring

Å lage en futuristiske filmer er alltid spennende og krever et godt forarbeid og manus. Spesielt viktig er valget av klær, rekvisitter, interiører og locations som oppleves som «futuristiske». På denne type film kan man ikke overlate noe til tilfeldighetene, fordi målet er å få fremtiden til å se troverdig ut og at karakterene ferdes i denne verdenen på en naturlig måte, selv om de for eksempel spiller mot en grønn skjerm. Bildeutsnittene må også planlegges godt for å gi rom for troverdig bruk av visuelle effekter. Et annet viktig element er å gjøre fremtiden mellommenneskelig og nær, og ikke gå i fellen mht å gjøre fremtiden stilig, kald og teknologisk.

Løsning

I denne filmen har vi en synlig forteller som snakker rett i kamera, som leder oss gjennom filmen. Dette gjorde det lett å veksle mellom faktainformasjon om utslipp til konkrete fremtidige løsninger. I tillegg åpnet dette grepet for en direkte oppfordring til seerne på slutten, hvor fortelleren oppfordrer oss til å bli med på den enorme, men spennende utfordringen vi har foran oss – «slik at barna våre får se at vi klarte å snu utviklingen».

Se filmen på kunnskapsfilm.no.

Se Miljødirektoratets omtale av filmen.