“Hva husker du best fra livet?”

Mental Helse ønsket å sette fokus på ensomhet og psykisk helse hos de eldre for å bidra til en mer human eldreomsorg.

Som en del av kampanjen “Vi trenger alle noen å prate med”, ønsket Mental Helse å sette fokus på ensomhet og psykisk helse hos de eldre for å bidra til en mer human eldreomsorg.

Film
Utfordring

Det er dessverre slik at forekomsten av alvorlig depresjon blant mennesker over 65 år er dobbelt så høy som i den øvrige befolkningen. Samtidig er det store fokuset i eldreomsorgen på stell og pleie, og ikke å sørge for at alle har tilgang på meningsfulle aktiviteter. Mental Helse ønsket med dette bilder til en video som fremmet det å integrere eldre bedre i samfunnet og et mer helhetlig psykisk helsetilbud.

Løsning

Det er Leidars faste og prisbelønnede fotograf Trond Høines som står bak de magiske bildene hvor lyset spiller en stor rolle i hver komposisjon. Han ønsket å legge fokuset på det såre og medmenneskelige og resultatet ble bilder til en film med en trygg fortellerstemme som oppsummerer de beste dagene av livet. På skjermen ser vi en eldre mann ligge i sengen. Den eldre mannen ser tydelig ensom ut, og vi ser livet hans passere i revy. Det starter i barneårene mellom trygge foreldre og gode klemmer. Videre til frihet og eventyr – løpende som barn i blomsterenger. Den første forelskelsen og den første sorgen. Menneskene som preget livet ditt. Små barnehender som selv ble voksne, og dem som forsvant. Mot slutten mottar den eldre mannen pleie, men blir liggende i sengen alene til at fortellerstemmen sympatisk beretter at tid som før var en mangelvare nå er blitt til noe en sliter med å gi innhold og mening.

Etter bildene fra vår fotograf avsluttes filmen med et budskap om at ensomhet er en utløsende årsak til depresjon, og at mental helse krever en eldreomsorg som også tar vare på de eldres psykiske helse.