Det kan være verdt å ta sjansen på originalitet, i stedet for trygge faktabokser og intervjuer, når man skal kommunisere forskningsresultater. Vi har identifisert at filmer som skiller seg ut både sjangermessig og kunstnerisk, blir mer tidløse og vekker større oppsikt.
Vi har laget flere prisbelønnede filmer om klima, basert på forskning og fakta. Felles for våre prisvinnere er at de er helstøpte filmfortellinger med en tydelig idé, originalt univers og benytter seg av filmens særegne virkemidler enten det er fiksjon, animasjon eller dokumentar. Selv om en film skal basere seg på fakta er det nemlig lov å bruke de virkemidlene som vil gjøre mest inntrykk enten det er å berøre emosjonelt, være brutalt ærlig, kritisk, vekke latter eller ha en sjarmerende kunstnerisk strek. Filmskapere er gode på å skape originale univers, men arbeidet krever tillit. Det kan virke skummelt å stole fullt og helt på filmens selvstendige kraft, og ikke ty til trygge løsninger med forskerintervjuer og faktabokser for å skape troverdighet, men det kan være verdt å ta sjansen på originalitet hvis man ønsker å skille seg ut.
De fleste filmene vi lager er korte dokumentarfilmer hvor forskere og fagpersoner intervjues, fakta presenteres grafisk og fortellerstemmen er journalistisk. Vi elsker å lage slike filmer – men det er sjelden at de vinner priser. Vi har identifisert at filmer som skiller seg ut både sjangermessig og kunstnerisk, blir mer tidløse og vekker større oppsikt. Derfor oppfordrer vi våre samarbeidspartnere til å vurdere om de har forskningsresultater eller andre samfunnsviktige funn og produkter, som bør få en særegen tilnærming og et unikt sluttprodukt. Her er noen eksempler:
Prisvinnende animasjonsfilm
«Landegrenser» er en poetisk animasjonsfilm som stiller universelle spørsmål om hvordan vi mennesker har inndelt verden i nasjoner og skapt både naturlige og unaturlige grenser.
Filmen vant Golden Trophy på Deauville Green Awards 2018 i kategorien Fight and Adaptation to Climate Change, og ble kåret til beste animasjonsfilm på Terres Festival i Spania, 2019. Oppdragsgiver er Aschehoug undervisning, finansiert av Utdanningsdirektoratet.
Se filmen her:
Prisvinnende kortfilmer
Vi har produsert to klimafilmer støttet av Norges Forskningsråd, basert på klimarapporten «En fremtid du ikke vil ha» skrevet av høgskolelektor Thomas Cottis. Filmene er futuristiske kortfilmer hvor vi møter ungdommer som strever med konsekvensene av klimakrisen – fordi vi ikke gjorde nok – selv om vi visste alvoret. Begge filmene vant Golden Trophy i kategorien «fight and adaptation to climate change» på Deauville Green Awards (2017 og 2019). Filmene er tilsammen sett av over 500 000 og brukes i videregående undervisning gjennom NDLA.
Se filmene her: