Slik lager man en film

Alle filmproduksjoner er unike, og hvordan vi jobber med nettopp deres film er avhengig av hvor mye dere ønsker å være involvert. Under får du likevel en kort introduksjon til en typisk filmprosess og de viktige holdepunktene med dere.

 

Oppstart

Din brief til oss

Vi starter gjerne med et oppstartsmøte med alle involverte for å få en større forståelse av prosjektet. Hva er hovedbudskapet? Hvem er den ment for? Og til hvilke kanaler?

Idé og konsept

Filmen trenger en god idé, sitt eget konsept. Vi jobber frem ulike forslag og viser dere andre referansefilmer for å være sikre på at vi skjønner hverandre. Sammen velger vi hva som skal fortelles – og på hvilken måte.

 

Manusutvikling

Research

Vi setter oss inn i tema, og er vant til å jobbe med tungt faglig innhold og manus som må kvalitetssikres av fagpersoner.

Manus

Manuset er en skriftlig beskrivelse av filmen. Alt vi ser og hører beskrives her. Er det animasjon involvert tegner vi ut ulike forslag på karakterer og univers. Vi går alltid flere runder med manus før det blir godkjent av dere.

 

Preproduksjon

Forberedelser

Før opptak må vi booke, bekrefte og avtale alt som skal filmes. Vi finner de rette personene, skuespillerne, lokasjonene og rekvisittene – og sjekker om dere er enig.

 

Produksjon

Opptak

På selve opptaksdagen er vi selvgående. Dette er en hektisk dag, hvor alt som er blitt avtalt skal bli virkelig. Men med grundig manus i bunn byr dagen sjelden på overraskelser.

Animasjonsskisse

Vi lager en dummy-versjon av animasjonsfilmen med kun stillbilder (ingen bevegelse), slik at dere får en følelse av filmen og kan be om endringer på et tidlig stadium.

 

Postproduksjon

Klipp

Etter opptak klipper vi sammen lyd, bilde, musikk og lydeffekter for å skape en helhetlig film. I denne fasen er vi selvgående.

Animering

I animasjonsfilmer begynner vi nå med å skape bevegelse i bildene – selve animeringen. Også i denne fasen er vi selvgående.

 

Visning

Visning

Vi viser første versjon av filmen til dere. Dette er en nesten ferdig utgave av filmen og det er fortsatt rom for noen endringer.

Justeringer

Vi gjør justeringene dere ønsker, og sender filmen til en ny vurdering. Om nødvendig gjør vi flere slike runder.

 

Ferdigstiling

Tekniske justeringer

Når dere har endelig godkjent filmen begynner de siste tekniske justeringene av lyd, bilde og farger. En profesjonell innleser leser inn fortellerstemme.

Universell utforming

Til slutt tekster vi filmene til bokmål og nynorsk, og kan levere synstolkede- og tegnspråktolkede versjoner av filmene om det er ønskelig.

 

Kontakt

Mari Finnestad

Daglig leder